Ellen-van-Dijk-Header vertical stripe
Arrow
Arrow
Slider

Tour of Qatar: Ellen wint 3e etappe!!

Etappe3 thumbEtappe3 thumb2Net zoals afgelopen seizoenen is Ellen van Dijk haar wedstrijdseizoen gestart in Qatar. Van dinsdag 2 tot vrijdag 5 februari rijdt ze de Women's Tour of Qatar. Deels van de wedstrijd gaat over het WK parcours dat dit jaar in Doha plaatsvindt. De etappes zijn veelal lange rechte wegen door de woestijn en draait het allemaal om (tussen)sprints. Niet de specialiteit van Ellen, maar toch wist ze de etappekoers in 2011 te winnen.

 

 

 

Etappeoverzicht

2 februari
etappe 1 Doha – Doha 97 km
3 februari etappe 2 Sheikh Faisal Museum – Al Khor Corniche 102 km
4 februari etappe 3 Al Zubarah Fort – Madinat Al Shamal 112 km
5 februari
etappe 4 Doha – Doha 73 km

Etappe 1

Tijdens de etappe gebeurde er geen hele spectaculaire dingen. 1x brak het peloton, maar alles kwam weer bij elkaar. Voor de eerste tussensprint was er een valpartij waar ook rijdsters van Boels-Dolmans bij betrokken waren. Een gedeelte van de wedstrijd ging over het 15 kilometer lange rondje van het WK van dit jaar met ontzettend veel rotondes. De 2e tussensprint was op de plaats waar bij het WK de finish zal zijn. Als troef werd vandaag Chantal Blaak gespeeld. Chantal wist naar een paar bonificatiesecondes te sprinten. Ellen trok voor Chantal de sprint aan en wist zo naar de vierde plaats te rijden. Ellen finishte in de buik van het peloton als 43e in dezelfde tijd als winnares Kirsten Wild.

Ellen van Dijk: Leuk om weer te racen! Ik kon de sprint voor Chantal vandaag goed aantrekken en Chantal sprintte goed, dus lekker gevoel. Hopen dat we nu geen massasprints meer krijgen!!

Chantal Blaak: “Het was een lastige sprintaankomst. Het liep een beetje op en de wind stond op kop. Ellen van Dijk trok op geweldige wijze de sprint voor me aan. Ze is zo sterk. De rest zorgde er perfect voor dat ik in de juiste positie geraakte. Dat is het lastigste vaak. Maar sowieso konden elkaar goed vinden en werkten goed samen.” “Wat ik vandaag zag, beviel me” voegde team manager Danny Stam toe. “De samenwerking liep gesmeerd.”

 

Etappe uitslag: 43e (+ 0")
Algemeen klassement: 43e (+ 13")


Etappe 2 - Een enerverend dagje

Samen met Romy Kasper zat Ellen vandaag in de kopgroep. In de laatste 15 kilometer wist Ellen de kopgroep van 26 rijdsters terug te bregen naar nog slechts 10 rijdsters. De groep werkte samen totdat het bord van de laatste vijf kilometer werd bereikt, toen begonnen de aanvallen. Van Dijk was even weg, maar toen het niet lukte, was het aan Kasper. Dat bleek de definitieve slag te zijn. Van Dijk sprintte naar de zesde plaats, waardoor Boels-Dolmans twee rensters in de top 10 van de daguitslag had. In het klassement is de Nederlandse tiende op 1 minuut 8 van de nieuwe klassementsleidster.

Reactie van Ellen
"Vandaag stond er de wind waar we op gehoopt hadden en was er ook de actie waar we op gehoopt hadden. Alleen werd deze helaas niet door ons uitgevoerd. We waren als team niet scherp genoeg en misten de slag toen het na de sprint op de kant ging. Romy en ik kwamen nog wel in de eerste waaier terecht en konden we deze later in de race van 26 uitdunnen naar 10 rensters. In de laatste 3km kwam Romy in een groepje van vier vooruit. Ik zat erachter met twee van Canyon en twee van Wiggle. Iedereen had vooraan iemand mee, waardoor het bij ons totaal stil viel. Zo eindigde ik in de finale helaas toch op achterstand. Een enerverend dagje dus, met een heel goed gereden koers van Romy. Helaas heb ik er voor mezelf vandaag niet uitgehaald wat er in zat. Op naar morgen, dan wordt er storm voorspeld. Nieuw ronde, nieuwe kansen!"

 

Etappe uitslag: 6e (+ 58")
Algemeen klassement: 8e (+ 1' 08")


Etappe 3 - Ellen wint 3e etappe!

Net als vorig jaar wist Ellen deze etappe te winnen na een ontsnapping vanuit een uitgedunde kopgroep van 12 rensters. Door haar overwinning en het meepakken van bonificatiesecondes bij de tweede tussensprint is Ellen naar de 3e plaats in het algemeen klassement gestegen.

Al vroeg in de etappe ontstond er een koproep van 15 rensters met daarbij Ellen van Dijk en 2 ploeggenoten. Boels-Dolmans wist de koers hard te maken en tijdens de wedstrijd werd de kopgroep steeds kleiner. In de slotfase wist Romy Kasper een gat naar een ontsnapte renster te dichten. In de laatste 5 kilometer toen Ellen wilde wegrijden werd ze meteen weer terug gehaald. Bij de 2e poging was het wel raak. Met nog 2 kilometer te gaan zette Ellen hard aan en reed vervolgens solo naar de finish.

Voor Ellen is de etappekoers nu al geslaagd. "Het is heel speciaal om hier weer te winnen. Ik had de beschikking over goede benen net als gisteren, maar vandaag kon ik die goede vorm ook verzilveren door te winnen. Het was een lastige rit en ik heb met mijn solo van twee kilometer ook zeker geleden, maar dat is het allemaal waard geweest als je hier wint."

Etappe uitslag: 1e
Algemeen klassement: 3e (+ 31")

Video's
De 2e tussensprint Etappe3 video Samenvatting van de NOS
Interview na de finish

Etappe 4 - Ellen 3e in eindklassement

Na de overwinning van gisteren werd voor de start op het nummer van de fiets van Ellen de "2V" (van 2 victories) vervangen door "3V"! Omdat zowel Ellen als Romy Kasper in de top 3 van het algemeen klassement staan, was het zaak om geen secondes te verliezen of beter gezegd secondes te winnen. De eerste tussensprint wist Ellen te winnen en pakte zo 3 bonificatiesecondes. Ploeggenote Chantal Blaak sprintte ook mee en zorgde ervoor dat niemand anders nog de laatste seconde meepakte. Tijdens de etappe kwam er een kopgroep weg, maar een paar kilometer voor de finish kwam alles weer bij elkaar. De laatste rit eindigde zo in een eindsprint waar Boels-Dolmans verder geen hoofdrol speelde, met Chantal als 10e en Ellen net iets daarachter als 12e. Niemand kon zo veel secondes pakken en zorgde er zo voor dat Romy haar 2e en Ellen haar 3e plaats in het algemeen klassement konden vasthouden! Een geslaagde etappekoers!

Etappe uitslag: 12e (+ 0")
Algemeen klassement: 3e (+ 28")

Ellen van Dijk wint 1e tussensprint