Ellen-van-Dijk-Header vertical stripe
Arrow
Arrow
Slider

De Ronde van Italië

Etappe7 2

Niet in Italië, maar in Slovenië startte Ellen vrijdag in de Giro Rosa: de Ronde van Italië voor vrouwen. Net als vorig jaar begon de tiendaagse etappekoers met een proloog over 2 kilometer. Volg Ellen en het roze van Megan via deze pagina tijdens de Giro!

GiroRosaLoga

Zie ook:
2014

Na de proloog zijn de eerste vier etappes relatief vlak. Na vervolgens twee zware bergritten te hebben gehad is etappe 8 een heuvelachtige individuele tijdrit. Etappe 9 is tot slot weer een bergrit. Evelyn Stevens en Megan Guarnier (die vorig jaar zevende werd) zijn de kopvrouwen van het Boels-Dolmans Cycling Team. Met dit jaar twee kopvrouwen zet het team in op het podium met daarnaast de focus om ook etappes proberen te winnen.

Etappeoverzicht
(Ga met je muis over de plaats en zie het etappeprofiel)

3 juli proloog Ljubljana-LjubljanaGiro Rosa proloog 2 km
4 juli etappe 1 Kamnik-LjubljanaGiro Rosa etappe 1 102 km
5 juli etappe 2 Gaiarine-San FioreGiro Rosa etappe 2 121 km
6 juli etappe 3 Curtatone-MantovaGiro Rosa etappe 3 130 km
7 juli etappe 4 Pioltello-Pozzo d'AddaGiro Rosa etappe 4 98 km
8 juli etappe 5 Trezzo sull'Adda-ApricaGiro Rosa etappe 5 128 km
9 juli etappe 6 Tresivio-MorbegnoGiro Rosa etappe 6 102 km
10 juli etappe 7 Arenzano-Loano (tijdrit)Giro Rosa etappe 7 89 km
11 juli etappe 8 Pisano-NebbiunoGiro Rosa etappe 8 21,7 km
12 juli etappe 9 Verbania-San Domenico di VarzoGiro Rosa etappe 9 92,7 km

Proloog: 3 juli - 2 km

Om 19:09 startte Ellen haar Giro Rosa met de proloog over 2 kilometer in het Sloveense Ljubljana. Het parcours was simpel: na 600m vlakuit gereden te hebben een keerpunt, bij de start verlogens weer een keerpunt en dan 400m later de finish. Ellen, die het van langere tijdritten moet hebben, kwam 2 minuten en 51,19 seconde na haar start over de streep. Al snel daarna bleek dat het niet de snelste tijd zou zijn. De 2 minuten later gestartte Roxane Knetemann was een kleine anderhalve seconde sneller. Ook waren landgenoten Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten sneller waardoor Ellen net buiten het Nederlands podium eindigde.

Reactie van Ellen
Een aardige Nederlandse dominantie hier vandaag, met een complete Nederlandse top-5. Ik ben tevreden met mijn resultaat. Er waren twee bochten waar je compleet moest afremmen. Ik denk dat ik daar (bijna) drie seconde verloren heb. Ik hou meer van een langere tijdrit en daarom kan ik nu ook tevreden met dit resultaat zijn. In de komende etappes ga ik voor Megan Guarnier en Evelyn Stevens rijden, maar als ik de kans op een goed resultaat krijg zal ik dat natuurlijk niet voorbij laten gaan.

 

Proloog uitslag: 4e
Algemeen klassement: 4e (+ 2,55")

TV uitzending (Ellen vanaf 8:44)


Etappe 1: 4 juli - 102,5 km

De eerste etappe speelt zich ook af op Sloveens grondgebied. De etappe van 102,5 kilometer gaat van Kamnik terug naar Ljubljana en lijkt op papier niet heel moeilijk (zie hierGiro Rosa etappe 1). 39 kilometer voor de finish is er nog wel een klimmetje van 6 kilometer van de derde categorie, gemiddeld 4% en maximaal 10%. Er gebeurde in de etappe niet heel veel. Er was een groepje van drie rijdsters die wegkwamen, en op het laatst ook weer bijgehaald werden. Zo eindigde de etappe met een massasprint. Ellen eindigde als 23e in het peloton, maar door bonificatieseconden zakte ze naar de zevende plaats in het algemeen klassement.

Reactie van Ellen
Vandaag was een vrij makkelijke dag die zoals verwacht eindigde in een massasprint. We wilden een lead out doen voor Chantal, maar hadden nog wat moeite om elkaar te vinden. Balen, maar we hebben waarschijnlijk nog meer kansen om te verbeteren. Morgen staat er een pittige etappe op het schema en kunnen de klimsters hun benen voor de eerste keer testen! (En de niet klimster ook :) )

 

Etappe uitslag: 23e
Algemeen klassement: 7e (+ 8")

TV uitzending

Etappe 2: 5 juli - Megan wint  en pakt roze!

Het was een warme klus vandaag. Met een gemiddelde temperatuur van 40 graden en een gemiddelde snelheid van 40 km/u mochten we voor het eerst gaan klimmen. Met een klim van de 3e categorie en 2 klimmen van de 2e categorie, hebben we de echt lange klimmen nog niet op het programma, maar dat betekent niet minder afzien! Als team reden we de eerste 70km gecontroleerd en waren we attent bij alle aanvallen. Richting de klimmen zorgden we ervoor dat Megan en Evelyn vooraan begonnen. Ikzelf voelde me ook goed, maar kon niet mee toen er 8 rensters vandoor gingen op de 2e klim. Bij die 8 zaten Megan en Evelyn wel en dankzij perfect teamwork (Evy trok de sprint aan) won Megan de etappe! Ze is nu ook in roze, dus een topdag voor het team. Mijn 2e groep werd richting het einde van etappe nog wat groter en eindigden met een stuk of 20 rensters op 1min47. Een hele lastige en warme dag dus, nu goed herstellen want vanaf morgen gaan we er alles aan doen om dat roze te behouden!!

Etappe uitslag: 17e
Algemeen klassement: 12e (+ 1' 56")


Etappe 3: 6 juli - Hitte grootste concurrent

Vandaag een wat mindere dag voor mij. Het was een redelijk vlakke etappe waarin wij graag een groepje vooruit hadden, waarna we de koers konden controleren voor het algemeen klassement. Het was opnieuw onwijs warm (40 graden) en hoewel iedereen daar last van heeft, ging het bij mij vandaag even niet zo goed. Na 80km begonnen we als team te rijden om het gat van de kopgroep van 4' gedeeltelijk te dichten. Zo hebben we met Boels Dolmans een kleine 50km op kop gereden. Dit ging allemaal volgens plan, alleen eiste het bij mij z'n tol. Ik koelde niet meer af en kon de laatste 10km niets meer. Gelukkig is het gat wel klein gebleven en heeft Megan nog steeds het roze! Ik hoop een beetje te herstellen van vandaag, want morgen zal waarschijnlijk een herhaling worden van vandaag.

 

Etappe uitslag: 78e
Algemeen klassement: 15e (+ 1' 56")


Etappe 4: 7 juli - 98 km

Vandaag ging het gelukkig wat beter met de hitte. Het was nog net zo warm, maar vandaag hoefden we gelukkig niet zoveel op kop te sleuren. Het was nog wel een lastige taak om het peloton te blijven controleren, maar omdat de Italianen graag een massasprint wilden gingen zij ook veel kopwerk doen. Uiteindelijk liep de finale goed, konden we Megan goed voorin houden en sprintte ze zelfs nog naar een 7e plek. Wat normaal waarschijnlijk een 'makkelijke dag' was geweest, vergt door de enorme hitte alsnog veel energie. Het is nu gedaan met de vlakke etappes, vanaf morgen gaan we de echte bergen in. Ik ben in ieder geval blij dat mijn lichaam aardig is hersteld van de hitte aanval van gisteren. We blijven vechten voor het roze!

Etappe uitslag: 27e
Algemeen klassement: 15e (+ 1' 56")

Etappe 5: 8 juli - 128 km

 

De eerste klimdag bleek minder erg dan verwacht. Of althans, de klim zelf. In de aanloop naar de klim lag het tempo hoog en 'regende' het aanvallen. Het was vandaag iets minder warm, maar wel benauwd. Aan het einde van e dag was de regen voorspeld en ik denk dat iedereen daar zo snel mogelijk naar toe wilde! Het was een lastige taak om het peloton te controleren, maar ik hoefde me er vandaag iets minder druk om te maken dan andere dagen. Mijn taak is om Megan zo zuinig mogelijk naar de klim te loodsen en daar te helpen waar ik kan. Nadat er een groep was weggereden en weer ingerekend (door Boels-Dolmans :) ) bleek de lange finaleklim niet voor een schifting te zorgen. Er waren wederom aanvallen, maar Megan had alles onder controle en uiteindelijk werd er met een groep van 40 gesprint. Megan finishte als 2e door de massasprint te winnen net achter Pauline Ferrand Prevot. Omdat we in de tussensprint ook nog een seconde hadden weten te sprokkelen, staat ze nu op 5 seconde voor op Anna van der Breggen. Morgen klimmen we drie keer naar 1000m en gaan de klimmen sowieso niet meevallen :). Het wordt dan ook heel bepalend voor het algemeen klassement. Ik ga wederom mijn uiterste best doen mijn karretje aan te haken en mijn kopvrouwen zo goed mogelijk te ondersteunen! Arricederci vanuit het mooie skidorpje Aprica.

Etappe uitslag: 26e
Algemeen klassement: 16e (+ 2' 03")

Etappe 6: 9 juli - 102 km

De etappe was zoals voorspeld een lastige. Ik wilde zo lang mogelijk overleven om onze kopvrouwen bij te staan. Op de eeste klim reed er een kopgroepje van vijf weg met Lizzie daarbij. Dat was ideaal, zo zou zij de klimmen kunnen overleven en in de finale Megan en Evelyn bijstaan. In het begin werd er nog niet vol gereden bergop en kon ik goed volgen. Op de top van de tweede klim van de eerste categorie moest ik de eerste 12 laten gaan en kon ik helaas niet mee. Balen, ik had graag nog net wat langer mee gekund. Uiteindelijk konden we met een achtervolgend groepje niet meer terugkeren voor de laatste klim. Die hebben we daarna dan ook 'piano' opgereden met de Nederlandse dames in ons groepje. Er volgen immers nog drie zware dagen!

Megan en Evelyn waren weer perfect bij de les voorin en Megan sprintte wederom naar een 2e plek. Zo loopt ze weer een paar sec uit op vdBreggen, dus wat dat betreft was het weer een prima dag voor Boels-Dolmans! Nu hebben we een lange transfer van zo'n 400km. Maar dit jaar hebben we de luxe om een eigen bus mee te hebben, dus ik ben onderweg al gemasseerd! Nu lekker met de beentjes languit tot we het volgende hotel hebben bereikt.
A demani!

Etappe uitslag: 21e
Algemeen klassement: 20e (+ 10' 51")

Etappe 7: 10 juli - 89 km

Ik heb vandaag goed afgezien! Er stond een klim van eerste categorie en één van derde categorie op het menu. De eerste klim werd er meteen hard gereden en moest ik mezelf binnenstebuiten keren om bij de eerste groep van zo'n 30 rensters te blijven. Samen met Lizzie konden we zo Megan en Evelyn bijstaan. Bij mij bleef dat helaas tot aan de voet van de tweede (never ending) klim. Zo kon ik daarna de boel controleren, water halen en Evelyn terugbrengen na een valpartij. Op de tweede klim moest ik de groep laten gaan en heb ik in mijn eigen tempo de laatste 30km gereden. Megan ging wederom fantastisch en staat met 16sec aan de leiding. Morgen staat er een tijdrit op het programma. Normaal iets waar ik enorm naar uit kijk. Maar deze tijdrit gaat alleen maar op en af en heeft heel wat hoogtemeters. De laatste dagen is wel gebleken dat er heel wat dames beter klimmen dan ik (niet verrassend), dus ik verwacht er weinig van. Behalve dan dat Megan natuurlijk wel haar mooie trui behoudt! :)

Etappe uitslag: 35e
Algemeen klassement: 23e (+ 20' 52")

Etappe 8: 11 juli - 21,7 km (individuele tijdrit)

Ellen is vandaag 13e geworden in de heuvelachtige tijdrit: "13e in een tijdrit wordt ik natuurlijk niet erg enthousiast van. Maar nadat ik het parcours gezien had wist ik al dat ik vandaag weinig kans op een korte klassering zou hebben. Het was totaal geen traditionele tijdrit zoals ik ze graag heb. Het was altijd omhoog of omlaag met een lange klim van 4km. Na het rondje gereden te hebben besloot ik op mijn wegfiets te rijden, met lage open wielen en een opzetstuurtje. Voor mij voelde het heel vreemd om een tijdrit op mijn wegfiets te rijden, maar ik denk dat het hier de beste keuze was. De tijdrit zelf ging niet heel goed, ik merkte dat ik echt wel vermoeid was van de afgelopen dagen en kon niet de power leveren wat ik normaal kan. Jammer, want ik benader elke tijdrit serieus, maar deze was gewoon niet op mijn lijf geschreven. Wel op die van Anna, die hier een hele scherpe tijd neerzette en haar tijdritklasse bevestigd. Megan reed ook een hele goede tijdrit, maar moest helaas haar roze trui inleveren. Morgen nog een lastige dag met een slotklim van 13km, dus de strijd is nog niet gestreden. We gaan nog één keer maximaal!"

Etappe uitslag: 13e
Algemeen klassement: 23e (+ 22' 52")Etappe 9: 12 juli - 92,7 km

Het zit erop! Een mooie week, afgesloten met een derde plek voor Megan in het eindklassement. Vooraf was ons doel om podium te rijden in het klassement, en dat we daarbij nog een etappezege en 6 dagen in het roze hebben mogen rijden is een hele mooie bonus! Het is natuurlijk jammer om van eerste naar derde positie te dalen, maar vooraf hadden we hier zeker voor getekend! Megan heeft super gereden en het hele team heeft enorm hard gewerkt en alles gegeven. Heel mooi ook om te zien wat zo'n trui nog eens met de teamspirit doet. Ik heb een leuke en gezellige 10 dagen in Italië gehad. We hebben weer heel wat beleefd met elkaar en er zitten weer aardig wat (klim)kilometertjes in. Ik voelde me de hele week gewoon oké en kon mijn werk goed doen. Voor mezelf heb ik een goed en positief gevoel aan deze ronde overgehouden. Nu lekker even een paar daagjes uitrusten en proberen de lijntjes weg te werken :)

Etappe uitslag: 36e
Algemeen klassement: 23e (+ 32' 06")